Ratkaisuja yleisiin ongelmiin

Oppilaat kannattaa ohjeistaa käyttämään aina samaa konetta. Kirjautumisaika on "uudella" koneella yli kaksinkertainen verrattuna sellaiseen koneeseen, johon oppilas on aiemmin kirjautunut.

Kaikkiin verkko-ongelmiin saa apua koulun mikrotuelta tai SaTusta. Joihinkin verkko-ongelmiin voi löytyä apu seuraavista kohdista.

1. Läppärien yleisimmät
2. Läppärin kytkeminen hetkeksi verkkojohdon avulla
3. Tabletin verkkoyhteyden kytkeminen uudelleen
4. Flash-ongelman kiertäminen
5. Näytön kääntö
6. Kosketuslevy päälle/pois
7. Powerpointin oletusnäyttötila

 

1. Läppärien yleisimmät

  • tarkista, että langaton verkko on kytketty päälle (HP:n läppäreissä sininen ledivalo palaa, Fujitsun läppäreissä etureunan liukukytkin ON-asennossa
  • odota puolisen minuuttia ja yritä uudelleen
  • kytke langaton verkko hetkeksi pois päältä ja kytke verkko takaisin, odota hetki ja yritä uudelleen
  • käynnistä kone uudelleen

Mikäli oppilaalla ei ole kirjautumisen jälkeen K-asema näkyvissä, usein auttaa kirjautuminen uudelleen sisään (tai koneen uudelleen käynnistys).

 

2. Läppärin kytkeminen hetkeksi verkkojohdon avulla

 Joskus läppäri hukkaa langattoman verkon. Silloin voi auttaa, jos kytkee läppäriin verkkojohdon kiinni ja kirjautuu sisään (verkkojohtoa voi "lainata" opettajan koneesta tähän testiin). Usein kone hakee langattoman verkon asetukset sisäänkirjautuessa ja kone toimii jatkossa myös langattomassa verkossa.

 

 

3. Tabletin verkkoyhteyden kytkeminen uudelleen

 Tabletissa verkkoyhteys saattaa joskus katketa. Silloin voi auttaa, jos kytkee Wi-Fin pois päältä ja saman tien takaisin.

  • valitse Asetukset (kuva 1.)
  • valitse Wi-Fi (kuva 2.)
  • kytke Wi-Fi liukukytkimellä pois päältä ja kytke heti takaisin (kuva 2.)

 

 Kuva1
Kuva2

 

4. Flash-ongelman kiertäminen

Joskus voi esim. Youtubessa tulla virheilmoitus, että Flash on vanhentunut. Tällaisissa tapuksissa on syytä aina tehdä ilmoitus mikrotuelle, että saadaan uusi versio asennettua. Koska uuden päivityksen asentaminen ei tapahdu hetkessä eikä asentaminen onnistu kuin järjestelmänvalvojan oikeuksilla, voi ongelman kiertää tilapäisesti seuraavasti: ei haeta uutta päivitystä, vaan klikataan kerran virheilmoituksen keskellä olevaa kiellettyä ajosuuntaa muistuttava ympyrää.


Nyt klikataan ilmestyvästä laatikosta esimerkiksi Salli nyt.


 

5. Näytön kääntö


Näppäinyhdistelmällä CTRL + ALT + Nuolinäppäin voi näytön suunnan kääntää. Jos kuva on näytöllä ylösalaisin tai sivuttain, saa näytön normaaliksi CTRL + ALT + Nuoli ylös.

 

6. Kosketuslevy päälle/pois

Hiiren kosketuslevyn voi halutessaan ottaa pois käytöstä. Useimmissa koneissa sen saa pois Fn-näppäimen ja jonkin funktionäppäimen yhdistelmällä. Kyseisessä funktionäppäimessä on yleensä hiirilevyn poistoa kuvaava symboli. Seuraavassa kuvassa on kirjaston kosketusnäytöllisten koneiden näppäimistö. Niillä koneilla näppäinyhdistelmä on Fn + F7.
Joissain koneissa hiirilevyn saa päälle ja pois "tupla-klikkaamalla" sormella hiirilevyn vasenta yläkulmaa. Kun hiirilevy on pois päältä, saattaa hiirilevyn yläkulmaan syttyä pikku merkkivalo (kuva alla). Tällaisia koneita on mm. keväällä 2016 tulleet HP-ProBookit.

 

7. Powerpointin oletusnäyttötila

Office2013 käyttää oletuksena Esittäjänäkymää, kun diaesitystä näyttää projektorilla. Lisäksi PowerPoint ottaa oletuksena käyttöön laajennetun esitystilan, jos tietokone on kytketty projektoriin. Nämä kummatkin ominaisuudet voi ottaa pois käytöstä seuraavilla ohjeilla. (Huom! Jos oppilas kirjautuu omilla tunnuksillaan opettajan koneelle, on PowerPointin alkuperäiset asetukset taas voimassa).

Esittäjänäkymän saa pois ottamalla ruksin pois Diaesitys-välilehdeltä kohdasta Näytä esittäjänäkymä (kuva).


Laajennetun esitystilan voi muuttaa PowerPointin asetuksista seuraavasti (kuvat alla).

1. Valitse Tiedosto ylärivin valinnoista2. Asetukset3. Lisäasetukset
4. Ota ruksi pois kohdasta Laajenna näyttö automaattisesti...

Sylvään koulu
Ojansuunkatu 8
38200, Sastamala
sylvaan.koulu@sastamala.fi
Kanslia: 040 138 2023
Opettajainhuone: 040 138 2024
Rehtori: 050 338 1609
Apulaisrehtori: 0400 399 408
Keittiö: 040 138 2068
Terveydenhoitaja: 040 519 7542
Opo Peltomaa: 0400 399 407
Opo Uusitalo: 050 917 9197
Vahtimestari: 0500 330 649
© 2017 Sylvään koulu. All Rights Reserved | Sivusto: Sastamalan Mediapaja