Kouluruokailu

Sylvään koulussa oppilaille tarjotaan jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu täysipainoinen, maksuton ateria. Lakisääteistä ja maksutonta kouluruokaa on tarjottu jo lähes 70 vuotta, aina vuodesta 1948 asti. Kouluruokailuun käytettävästä rahasta päättää kaupunginvaltuusto.

Sylväällä kouluruoka valmistetaan omassa keittiössä. Lisäksi Sylvään keittiöltä toimitetaan ruoka myös Tyrväänkylän alakoululle sekä kuuteen päiväkotiin. Sylvään keittiön väki valmistaa päivittäin ruoan yhteensä 800 ruokailijalle.

 

Syödään yhdessä ja monipuolisestiKoululounaan tavoitteena on edistää yhdessä syömistä ja antaa mahdollisuus monipuolisten makutottumusten omaksumiseen. Koululounaan on tarkoitus kattaa kolmasosa päivän energiantarpeesta ja tarjota rakennusaineet ravitsemuksellisesti täysipainoiseen ateriaan. Ennen kaikkea kouluruokailu on oppimistilanne, jossa tutustutaan uusiin makuihin ja hyviin pöytätapoihin. Kun jo nuorena opitaan syömään kunnon aterioita, napostelusta ei myöhemminkään tule tapaa.

Koululounaaseen kuuluu pääruoka, kasvikset esimerkiksi salaatin tai lämpimän kasvislisäkkeen muodossa, näkkileipä tai pehmeä leipä, margariini sekä ruokajuomana rasvaton maito tai piimä. Koululounas antaa mallia järkevään arkiruokailuun. Kasviksia tarjotaan monipuolisesti, jotta ne tulisivat lapsen kasvaessa tutuksi. Myös ruoan kuitupitoisuuteen, rasvan laatuun ja suolan määrään kiinnitetään huomiota. Proteiinia kouluruoassa on riittävästi, kun lapsi ottaa kaikki aterian osat: proteiinia on pääruoassa, maidossa/piimässä ja jonkun verran leivässäkin. Pääruokana on vaihdellen kanaa, kalaa, lihaa ja proteiinipitoisia kasvisruokia. Kattava lounas tukee oppimista ja jaksamista, mutta lapsuus ja nuoruus ovat toisaalta ruokailun osaltakin oppimisen aikaa – joinakin päivinä ruoka maistuu paremmin, jotkut maut taas vaativat enemmän totuttelua.

 

Ruokailu ajoittuu klo 9.50 ja 12.20 välilleKoulupäivinä Sylvään ruokasali täyttyy lähes 600 ruokailijasta. Koululounaalle tullaan luokittain vaihtelevasti kolmessa vuorossa kello 9.50, 10.50 ja 11.50. Ruokailuun on varattu aikaa puoli tuntia.

Oppilaat ottavat ruokansa itsepalvelulinjastosta, periaatteella ”minkä itse otan, sen myös syön”. Ruokaa saa aina hakea myös lisää.

Vuodesta toiseen oppilaiden suosikkiruokina pitävät pintansa liha-makaronilaatikko, lihapyörykät, pinaattiletut, broileri- ja pastaruoat sekä puuro ja mehukeitto.

 

Erityisruokavaliot

Kouluruokailussa otetaan huomioon terveydellisistä tai uskonnollisista ja eettisistä syistä aiheutuvat ruokarajoitteet. Kouluruokailusuosituksen mukaan terveydellisiin syihin perustuvien erityisruokavalioiden tarve selvitetään kouluterveydenhuollossa.

Sastamalan kaupungin perusopetuksen erityisruokavalio-ohjeistukseen voit tutustua täällä.

Erityisruokavalioruoat ovat tarjolla omalla dieettipöydällä. Epäselvissä tilanteissa oppilas voi aina kysyä apua keittiöhenkilökunnalta.

 

Sylvään koulun keittiön puhelinnumero on 040 138 2068

Sylvään koulu
Ojansuunkatu 8
38200, Sastamala
sylvaan.koulu@sastamala.fi
Kanslia: 040 138 2023
Rehtori: 050 338 1609
Apulaisrehtori: 0400 399 408
Keittiö: 040 138 2068
Terveydenhoitaja: 040 519 7542
Opo Peltomaa: 0400 399 407
Opo Mettälä: 050 917 9197
Vahtimestari: 0500 330 649
© 2017 Sylvään koulu. All Rights Reserved | Sivusto: Sastamalan Mediapaja